Talojen syntytarinoita...

 

 Nukketaloharrastukseni alkoi siitä, kun sisareni kanssa hankimme äidillemme joululahjaksi vuonna 2002 nukketalon 40-luvulta. Hän (s. 1931) remontoi ja kalusti talon upeasti, ja hurahti niin, että hänellä on jo neljä nukketaloa rakennettuna ja kalustettuna.

Vuoden 2003 tammikuussa hain esille lapsillamme olleen Lundby-talon ja siitä siis kaikki alkoi minun kohdallani... nyt on oma huone nukketaloille, joita on tällä hetkellä kymmenen kappaletta...ehkä niitä on jo tarpeeksi, mene tiedä...tai sitten ei...

 

Lundby-talo (LxKxS = 66x75x25 mitoissa kaksi lisäkerrosta mukana)
Oli siis ensimmäinen talo, jota aloin kohentaa. Huonekalut ovat osittain 1:12, vaikka Lubdby onkin 1:18. Osa huonekaluista ja tarvikkeista on itse tehtyjä, osa ostettuja. Taulut omatekoisia, siis kopioita, joihin olen laittanut kehykset.

IMG_2698-normal.jpg   

 

Iso talo oli seuraava projekti. (LxKxS = 108x96x44)
Tein piirustukset ja vein ne puusepälle, joka sitten rakensi Ison talon. Jatkoin asentamalla ovet, ikkunat ja listat, maalasin ja tapetoin ja kalustin. Tässäkin talossa on omatekoisia kalusteita ja ostettuja. Taulut kopioituja tai netistä tulostettuja ja itse kehystettyjä, yleensä jäätelöpuikoilla, ja koristeltu tarroilla.

   
IMG_2609a-normal.jpg

 

Punainen hirsimökki (LxKxS= 41x18,5x24 + kuisti lxkxs=9x11,5x8) 
Sain hirsimökin mieheltäni. Hän löysi sen koulunsa vintiltä. "Talopaketteja" oli vintillä useita: niitä on 40-50-luvulla käytetty mallina hirsitalon rakentamisesta. Kokosin talon liimaamalla, maalasin ja kalustin 1:24 kalusteilla, koska talokin on 1:24. Taulut seinillä ovat netistä tai lehdistä leikattuja ja kehystetty pahvilla.

 

1186508.jpg

 

Vaaleanpunainen kauppatalo   (LxKxS = 60x67x37 + alaosa 60x47x38)
Talopaketti on ostettu The Dolls House Emporiumista Englannista. DHE on toimittaja, jota olen käyttänyt paljon. Olen tilannut sieltä valtaosan huonekaluista ja lampuista ja sähköistyksistä. Toki olen ostanut tavaroita myös Nukkekoti ja Lelusta, Eurominis-tuotteet ovat myös tuttuja, niitä olen tilannut Minimaailman ja Nukkekoti ja Lelun sivuilta. Piironki on myös toimittajiani, koska heidän tuotteensa ovat pääosin halvempia kuin muiden, eikä niiden taso ole merkittävästi huonompi. Tuunaamalla kaikesta saa haluamansa näköistä! Kaksi lisäkerrosta alaspäin tuli joulukuussa 2010

.IMG_2607a-normal.jpg

Sininen talo   (LxKxS = 59x82x42)
Talopaketin ostin Karvian Kantista Annelta. Kalustus pääosin ostettuja Eurominis- ja DHE-tuotteita. Dolores on myös toimittaja, jonka tuotevalikoimasta pidän. Sieltä löysin ensimmäisen ryijyn nukketalon seinälle. Harjoittelin ja osasin sittemmin tehdä 1:12 ryijyjä itsekin, olenhan tehnyt niitä 1:1 neljä kappaletta.

IMG_2608-normal.jpg    

 

Puutarha   (60x85 + puutarhamaja LxKxS=36x33x32)
On tehty 5 cm vahvalle Finnfoam-levylle. Kaiversin lammikon kohdalta levyä, jotta sain lampeen syvyyttä. Lammikon pohjalle liimasin hienoa hiekkaa ja pieniä kiviä, jotta pohjasta tulisi aidomman näköinen. Lammikko on täytetty nukketalovedellä, jota kului kaksi purkillista. Siniseksi maalattu lasiseinäinen puutarhamaja on ostettu DHE:sta Englannista. Tähän projektiin olen ostanut tavaroita DHE:sta, EM:stä, Piirongista, kirjakaupasta, Tiimarista...Kukka-asetelmat olen itse värkännyt, paitsi joitakin valmiina ostettuja ruukkukukkia, joita on puutarhamajan hyllyillä.
IMG_2631a-normal.jpg

 

Periwinklen Kartano    (LxKxS = 73x64x43)
On ostettu pakettina Porvoosta Lelukauppa Riimikosta. Kartano on ensimmäinen taloistani, johon olen tehnyt Tarinan, tai oikeastaan tarina syntyi ryhmätyönä työkavereideni kanssa, kun matkustimme pikkubussissa Satakunnasta Siilinjärvelle ja takaisin. Kartanon kalustus on myös valmiina ostettua: Piironki, Dolores, Miniatyyripaja Lunaliinu, DHE, Eurominis, Nukketalo ja Lelu....
    
IMG_2699-normal.jpg

 

Hääunelma (LxKxS=48x63x34,5)
On tehty valmiina ostettuun koristehäkkiin. Sisällä on valaistus HobbyHallista, hääpari Adelinasta, kullatut penkit Dolores, kullatut raput kartanosta käyttämättä jääneet, kukka-asetelmat on tehnyt serkkuni Marjut Tiimarin ja DHE:n kukista.

 

IMG_6294.jpg

 

Konditoria ja Lelu (LxKxS=41,5x67x42)
Aloitin helmikuussa 2008 tilaamalla talopaketin Suomen Minimaailma Oy:stä. Paketti tuli, ja kokosin talon. Kasaaminen oli tosi helppoa, tarvittiin vain liimaa ja muutama ruuvi ja talo oli valmis tapetoitavaksi ja maalattavaksi. Tein serkkuni Marjutin kanssa tapetointi- ja värityssuunnitelman taloon. Alimpaan kerrokseen tulisi Konditoria Herkku ja keskimmäiseen kerrokseen Lelukauppa. Ylimmän kerroksen suunnitelma oli vielä tuolloin auki. Sitten sain mieheni sisarelta Eliisalta hänen lapsuudenaikaisen nukketalonsa tarvikkeita ja anoppini tuli maininneeksi, että tässä sinulla on antiikkitavaroiden kauppaan tavaroita. Siitä innostuneena suunnitelmiin tuli muutos ja ylimpään kerrokseen ei tullutkaan ylellistä kylpylää, vaan Wanhat Tawarat-kauppa.

IMG_2626-normal.jpg

 

Hotelli Maulanlinna (LxKxS = 70x139x34)
Tein piirustukset Hotellia varten heinäkuussa 2008 ja teetin talon rungon puusepällä. Hotellissa on viisi kerrosta ja jokaisessa kerroksessa on kaksi huonetta. Huoneet sisustan siten, että ne ovat keskenään erilaisia: hääparille huone, lapsiperheelle huone, kiinalainen juttu, kukkaniityn hohde, arvokas vihreä, vihertävä medaljonki ym. Hotellin nimeämiseksi järjestin marraskuussa 2008 kilpailun ja sen tuloksena annoin hotellille nimeksi Hotelli Maulanlinna.

IMG_2980-normal.jpg

 

Pyttyboxi
Olimme v 1990 koko perhe asuntoautolla lomamatkalla Ruotsissa ja Tanskassa ja toimme sieltä konjakkipullon tällaisessa hienossa pytyssä. Olen tietenkin säilyttänyt pytyn ties mitä tarkoitusta varten, ja muutama vuosi sitten teinkin siitä talon, jossa on kolme huonetta. Toteutus on 1:24. Pytyn korkeus on 43cm ja halkaisija 16cm

Pyttytalo-normal.jpg 

 

Tarvikkeita ja raaka-aineita nukketaloihin
Löytyy vaikka mistä: kaikenlaiset pullonkorkit, hajuvesipullot, korujen osat, korut, kangastilkut, rollon-pullot, pitsit, rasiat, laatikot, kynsilakkapullot, lääkemitat, ripsivärit, huulipunat, lääkepakkaukset, suklaarasiat, napit jne, luetteloa voi jatkaa loputtomiin. Malleja erilaisiin tavaroihin ja toteutuksiin löydän netistä muiden nukketalo-harrastajien sivuilta sekä alan lehdistä. Itsekin olen kehitellyt joitakin.  Minulle onkin muodostunut rutiiniksi käydä joka päivä tarkastamassa mitä uutta kukin on aikaansaanut.

Matot taloissa
Kaikki omatekoiset matot nukketalojen lattioilla on äitini Terttu kutonut pienillä kangaspuilla, loimena ohut lanka ja kuteena villalanka tai puuvillalanka.

Kaikissa taloissani ovat taulut netistä tulostettuja, lehdistä leikattuja tai korteista kopioimalla pienennettyjä ja pahvilla, jäätelöpuikoilla tai balsalla kehystettyjä. Totuuden nimessä pitää tunnustaa, että on seinillä myös ostettuja tauluja: EM:stä hankin oikeita kankaalle maalattuja tauluja ja niihin kehykset. Muitakin ostettuja tauluja on, mutta vain muutamia.

Olen 1951 syntynyt Hurahtanut. Meillä on Satakunnassa Hurahtaneiden porukka, joka kokoontuu säännöllisen epäsäännöllisesti keskustelemaan ja vaihtamaan kuulumisia ja pikkutavaroita. On ihanaa, että nukketalo-harrastajia löytyy Suomesta. Ei tunnu niin yksinäiseltä ja oudolta vaikka haluaa näpertää pikkutavaroiden kanssa, kun se on niin hauskaa, mukavaa ja palkitsevaa puuhaa.
 

Talojen asukkaita olen hankkinut DHE:sta, Piirongista, EM:stä, Taru Astikaiselta ja Dolores-kaupasta