Alla oleva teksti on suoraan kopioitu
http://www.pienenpieni.com/ sivuilta, koska se niin erinomaisen hyvin kuvaa myös omaa suhdettani ja mielipidettäni nukketalojen kanssa näpertelystä!

Nukkekaappi, nukkekoti, nukketalo ...

Se voi olla pahvilaatikkoon tehty hellahuone tai keijukaisprinsessan koti, tai vartavasten tiettyyn aikakauteen rakennettu, sähköistetty talo, tai puiseen viinilaatikkoon tehty mietiskelyhuone, tai kirpputorilta löydetty taloksi sisustettu kaappi, tai perheen kirjahylly, jonka joltain hyllyltä kirjat ovat saaneet väistyä miniatyyrien tieltä (myöhemmin sitten useammallekin hyllylle saattaa käydä samoin!). Se voi olla leikkiä, haaste, lepoa, terapiaa, koko perheen yhteinen harrastus - ja usein siinä on jotakin rakentajan, leikkijän omista unelmista. Huonekalut, muut tavarat ja asukkaat on tehty itse pahvista, muovista, posliinista, puusta taikka muusta tai ne on peritty äidiltä tai isoäidiltä, tai ne on ostettu valmiina kaupasta tai kirpputorilta tai saatu tuliaisina ystävien matkoilta maailmalle. Kristallikruunu voi olla tehty oikeista kristalleista (kenties isoäiti tunnistaa siinä vanhan rikkimenneen korunsa) taikka lasi- taikka muovihelmistä. Piirakkavuoka voi olla kuparia tai vanha kruunukorkki. Ruisleipä voi olla taikinajuureen luomurukiista leivottu, tai taikataikanasta tai uunissa paistettavasta muovimassasta tehty. Asukkaina on ihmisiä - siis nukkeja - tai nalleja tai koiria tai leijonia tai jänöjä; ja voi olla, että asukas onkin pitkillä matkoilla, eikä koskaan kotona. Mutta luonnetta asukkailla yleensä on, olivat sitten läsnä taikka poissa! Ja voi olla että talosta on osa vuokrattu jollekin ihan toisenlaiselle eläjälle.

Joku on tarkka tyylistä ja mittakaavasta läpi koko talon ja kaikkien asukkaiden niin että kaikki on pienintä yksityiskohtaa myöten myös historiallisesti oikein. Joku taas on tyylien ja mittasuhteiden suhteen joustavampi niin että talo ja elämä siellä on enemmänkin fantasiaa kuin pienoisote jostain aikakaudesta tai näkyvästä todellisuudesta.

Se mikä on samaa ja yhteistä, on miniatyyrimaailman ikioma lumous, se että kaikki on niin kovin pientä ja kuitenkin ihan oikeaa! Piirakkavuoka on piirakkavuoka, kristallikruunu on kristallikruunu, ruisleipä on ruisleipä! Ne vain ovat pieniä! Ihan PienenPieniä!

Kauppias Marjue